Beeld: Missy Elliott (video The Rain – rechts) en Lil Kim (How many licks)

Met het straatbeeld vol met 90s streetwear is het goed om eens terug te kijken (en luisteren!) welke artiesten van die tijd een stempel hebben gezet op de popcultuur. En wiens invloed 30 jaar na dato we weer terugzien. 

 

Als het gaat om rapmuziek zijn de dames nog steeds in de minderheid. De invloed in het schoonheidsbeeld van de dag vandaag kunnen we wel zeggen zijn de (slim) thick bodies van Cardi B en Megan Thee Stallion. Maar wat is er voor hun komst allemaal gebeurd? Daarvoor zijn de muziekvideo’s van Missy Elliott The Rain (Supa Dupa) (1997) en Lil’ Kim’s How Many (2000) Licks een goed startpunt. 

Volgens de onderzoekspaper van Steven Shaviro Supa Dupa Fly: Black Women As Cyborgs in Hiphop Videos (2005) zijn deze twee muziekvideo’s een teken aan de wand als het gaat om zwarte vrouwelijke muzikanten die Cyborgs worden. De video’s hebben een science fiction gevoel en de twee rappers worden door allerlei ingrepen een machine: een cyborg. Dit verwijst naar een veel diepere betekenis als het gaat om de positie van de zwarte vrouw in de maatschappij: identiteit en otherness. Bij cyborgs gaat het lichaam versmelten samen met machines en machinale implantaten. Dit laat zien dat de Ander (in dit verhaal de zwarte vrouwelijke rappers) nooit de vrijheid heeft om naar eigen wens van de ene naar andere identiteit te wisselen. En weer terug. Eens een cyborg geworden, dan wordt het onmogelijk dat om te draaien. 

Lees hier de paper terug. Zie hier beneden de twee legendarische video’s. 

Recommended Posts